Jak se projíst k dobré náladě

„Nejšťastnějším“ jídlem na světě je prý salát z lososa s listy čerstvého špenátu, fazolemi, vlašskými ořechy a lněnými semínky. Zmíněná kombinace je nabitá omega 3 mastnými kyselinami, kyselinou listovou a vlákninou, díky nimž by náš mozek měl zasvítit štěstím jako žárovka.

Nic proti lososovi a špenátu, ale realita je trochu jiná. Podle průzkumu, který byl proveden v USA, 39% procent lidí ve chvíli, kdy jsou smutní, sáhne po zmrzlině nebo sušenkách. Pro 32% těch, kteří se nudí, jsou na prvním místě slané chipsy. Zdá se, že určité emoce prostě volají po určitých chutích.

A čím zajídáte špatnou náladu vy?

 

12 comments

  1. Já jsem nejšťastnější člověk na světě. Bydlím v Karlíně vedle tří čínských obchodů, který maj otevříno do půlnoci, každej je trochu specialista na něco a předhánějí se. Nemám lednici, potřebuji-li útěchu, dojdu v pyžamu do některýho z nich, položím se na vlnu a splývám. To pravé si mě vždycky najde samo. Je k tomu potřeba odbornej výcvik, začátečníkovi to nepůjde hned, to se rozumí. Metoda se odborně jmenuje „Čínská jeděcí jóga“.

  2. Při pohledu na ten obrázek ublemptaného pohárku čehosi, se mi spíše zvedne žaludek nežli nálada. Ale já mám metodu na zvednutí nálady hudební. To si pustím třeba Melodii v F-dur od Rubinsteina…

    1. S tím Rubinsteinem naprosto souhlasím ovšem Rubinstein v doprovodu chutné krmě = dvojitá extáze 😉

  3. Brambůrky,…a v létě TUNY melounúúúú….už aby to bylo 🙂
    A z „opravdových“ jídel bramboráky (domácí) a smažený květák (samotný a nejlépe po studenu)

  4. V tomto příkladě jsem klasik – čokoláda. A pokud je na vaření jsem o to ještě šťastnější 🙂

  5. Díky za komentáře. To je zajímavé, čokoládu tam Američané vůbec neuváděli. Přitom je to na žebříčku _rozveselujících“ potravin jednoznačná jednička!

  6. Tak jsem si říkal, že už tím jak vypadám jsem celkem šťastný. Mám rád dobré věci. Mám rád po celý rok belgickou čokoládu co nám vozí švagrová, mám rád v zimě vůni a chuť teplého uzeného s křenem, mám rád v létě jahody se šlehačkou či zmrzlinu, mám rád na podzim chuť čerstvě vylisovaného moštu a burčák. A kupodivu, mám rád dobrý čerstvý chléb s máslem a trochou soli. Je štěstí, když se můžete radovat z jídla a tak se raduji. Dobrá nálada pak přijde sama.

  7. Ve stresu ze zkoušek jsem se sama cpala lososem… aniž bych věděla, že v sobě má jakési uklidňující látky. A proti výzkumům můžu říct například toto: sice sáhnu po čokoládě nebo něčem sladkém, což dle Číňanů signalizuje nerovnováhu v těle, ale stejně mi to nepomůže. Nebo vám snad pomáhá, když se nacpete sušenkama či zmrzlinou? (A to ani nemám výčitky kvůli své postavě.) Když už mi má něco pomoct, je to například krásně vypadající a lákavá večeře, kterou jsem si nachystala třeba jen pro sebe. Minule mě na ní nejvíc potěšil česnek… ale neptejte se na logiku této radosti. 🙂

Napsat komentář